PIN-diodi

Radioamatööriwikistä
Versio hetkellä 11. kesäkuuta 2021 kello 02.37 – tehnyt Oh6va (keskustelu | muokkaukset) (Oh6va siirsi sivun PIN diodi uudelle nimelle PIN-diodi luomatta ohjausta: oikeinkirjoitus)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

PIN-diodi on kolmikerroksinen versio PN-diodista jossa P ja N kerrosten välissä on seostamaton tai heikosti seostettu "intrinsic" kerros.

Tämä I kerros johtaa huonosti ja vähäisellä estosuuntaisella jännitteellä sen saakin siivottua kaikista vapaista varauksenkuljettajista niin että päätyelektrodit näkevät käytännössä vain P ja N alueet etäisinä kondensaattorien elektrodeina. Kun PIN-diodiin laitetaan myötösuuntainen jännite, siirtyy varauksenkuljettajia P ja N alueilta I alueelle mahdollistaen melko hyvän johtavuuden.

Johtavuudesta "estotilaan" siirtyminen tapahtuu mikrosekuntien tai kymmenien nanosekuntien aikaskaalassa, mikä ei riitä RF-virran tasasuuntaamiseen, mutta kylläkin toimii mainiosti sähköisesti ohjattavana kytkimenä.

Koska yksittäisen PIN-diodin "eristyskyky" on rajallinen estotilan pienen jäännöskapasitanssin takia, radioissa käytettävät Rx/Tx kytkimet tekevät (varsinkin Rx puolella) toimintansa yleensä niin, että RF-linjalla on 2-3 diodia joiden kautta virran pitää kulkea ja kun ne asetetaan estotilaan, samaan aikaan väliportaista (ja päädystä) maihin olevat PIN-diodit käsketään johtavaan tilaan. Näin saavutetaan melko helposti 60-80 dB isolointi lähettimen ja preampin välillä, mikä yleensä riittääkin preampin suojelemiseksi.

TODO: piirrossymbolit, kytkentäesimerkkejä, tuote-esimerkkejä