Ero sivun ”PHG” versioiden välillä

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
>Oh7lzb
Ei muokkausyhteenvetoa
>Oh7lzb
 
(3 välissä olevaa versiota samalta käyttäjältä ei näytetä)
Rivi 3: Rivi 3:
* Digipeaterin lähettimen teho [[Watti|watteina]]
* Digipeaterin lähettimen teho [[Watti|watteina]]
* Antennin ja syöttölinjan yhteenlaskettu gain [[DBi|dBi]]:nä ilmoitettuna, esim. antennin gain 7 dBi - syöttölinjan häviö 3 dB = PHG:ssä ilmoitetaan gain 4 dBi.
* Antennin ja syöttölinjan yhteenlaskettu gain [[DBi|dBi]]:nä ilmoitettuna, esim. antennin gain 7 dBi - syöttölinjan häviö 3 dB = PHG:ssä ilmoitetaan gain 4 dBi.
* HAAT, Height Above Average Terrain eli Antennin korkeus ympäröivään maastoon laskettuna
* HAAT, Height Above Average Terrain eli antennin korkeus suhteessa ympäröivään maastoon (mäen korkeus + talon korkeus + antenniputken korkeus - ympäröivien mäkien korkeus)
* Mahdollisen suuntaavan antennin pääkeilan suunta
* Mahdollisen suuntaavan antennin pääkeilan suunta
* Digipeaterin lähettämien paikkatietopakettien normaali intervalli (montako beaconia tunnissa)
* Digipeaterin lähettämien paikkatietopakettien normaali intervalli (montako beaconia tunnissa)


Jotkin APRS-ohjelmat (APRSdos, aprs.fi, openaprs) osaavat näyttää PHG-ympyrät, mutta kaikkiin toimintoa ei ole toteutettu. Ympyröiden antama tieto on myös erittäin epämääräistä, sillä se ei ota huomioon vastaanottimen herkkyyttä, mikä on igatella ja digipiitterillä huomattavasti lähetystehoa tärkeämpää, eikä digipiitterin ympäristössä olevien mäkien tai muiden esteiden aiheuttamaa vaimennusta. PHG-tietoa digiin konfiguroidessa voi olla hankalaa veikata todellista kuuluvuusaluetta, ja konfiguroinnin muuttaminen jälkikäteen esim. [[UIDIGI]]:n [[EPROM]]:lle voi olla työlästä.
Jotkin APRS-ohjelmat (APRSdos, aprs.fi, openaprs) osaavat näyttää PHG-ympyrät, mutta kaikkiin toimintoa ei ole toteutettu. Ympyröiden antama tieto on myös erittäin epämääräistä, sillä se ei ota huomioon vastaanottimen herkkyyttä, mikä on igatella ja digipiitterillä huomattavasti lähetystehoa tärkeämpää, eikä digipiitterin ympäristössä olevien mäkien tai muiden esteiden tiettyihin suuntiin aiheuttamaa vaimennusta. PHG-tietoa digiin konfiguroidessa voi olla hankalaa veikata todellista kuuluvuusaluetta, ja konfiguroinnin muuttaminen jälkikäteen esim. [[UIDIGI]]:n [[EPROM]]:lle voi olla työlästä.


==PHG:n konfigurointi==
==PHG:n konfigurointi==
Rivi 16: Rivi 16:
==Linkkejä PHG-aiheisille sivuille==
==Linkkejä PHG-aiheisille sivuille==


* [http://www.apritch.myby.co.uk/phgrcalc.htm|M0CYP:n PHGR-laskuri]
* [http://www.apritch.myby.co.uk/phgrcalc.htm M0CYP:n PHGR-laskuri]
* [http://www.nashvilleaprs.net/apps/phgcalc.php|NashvilleAPRS:n PHG-laskuri]
* [http://www.nashvilleaprs.net/apps/phgcalc.php NashvilleAPRS:n PHG-laskuri]
* [http://aprs.org/phg.html|Bobin fundamentalistinen PHG-sivu]
* [http://aprs.org/phg.html Bobin fundamentalistinen PHG-sivu]

Nykyinen versio 23. syyskuuta 2008 kello 08.25

PHG (Power, Height, Gain) on APRS-paketin kommenttikenttään määritelty laajennus, jolla APRS-digipeater voi kertoa kuulijoilleen ja katselijoilleen hyvin ympäripyöreän veikkauksen kuuluvuusalueestaan. PHG-tiedolla paikkatietopaketin kylkeen saadaan liitettyä seuraavat tiedot:

  • Digipeaterin lähettimen teho watteina
  • Antennin ja syöttölinjan yhteenlaskettu gain dBi:nä ilmoitettuna, esim. antennin gain 7 dBi - syöttölinjan häviö 3 dB = PHG:ssä ilmoitetaan gain 4 dBi.
  • HAAT, Height Above Average Terrain eli antennin korkeus suhteessa ympäröivään maastoon (mäen korkeus + talon korkeus + antenniputken korkeus - ympäröivien mäkien korkeus)
  • Mahdollisen suuntaavan antennin pääkeilan suunta
  • Digipeaterin lähettämien paikkatietopakettien normaali intervalli (montako beaconia tunnissa)

Jotkin APRS-ohjelmat (APRSdos, aprs.fi, openaprs) osaavat näyttää PHG-ympyrät, mutta kaikkiin toimintoa ei ole toteutettu. Ympyröiden antama tieto on myös erittäin epämääräistä, sillä se ei ota huomioon vastaanottimen herkkyyttä, mikä on igatella ja digipiitterillä huomattavasti lähetystehoa tärkeämpää, eikä digipiitterin ympäristössä olevien mäkien tai muiden esteiden tiettyihin suuntiin aiheuttamaa vaimennusta. PHG-tietoa digiin konfiguroidessa voi olla hankalaa veikata todellista kuuluvuusaluetta, ja konfiguroinnin muuttaminen jälkikäteen esim. UIDIGI:n EPROM:lle voi olla työlästä.

PHG:n konfigurointi

  1. Laske oikea PHG-arvo esim. M0CYP:n PHGR-laskurilla (linkki alla)
  2. Lisää PHG digipeaterin kommenttikentän alkuun, esimerkiksi "PHG50304 R,Wn,Tn Korvatunturi" Hamdr:n long_comment:iin Korvatunturilla sijaitsevalle digipiitterille. Vain välittömästi kommenttikentän alussa oleva PHG toimii - ja hamdr:n versioissa < 165 on pieni bugi, joka lisää kommenttikentän alkuun ylimääräisen välilyönnin.

Linkkejä PHG-aiheisille sivuille