PAX

Radioamatööriwikistä
Versio hetkellä 11. kesäkuuta 2021 kello 01.40 – tehnyt Oh6va (keskustelu | muokkaukset) (luokittelu, muotoilu)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tällä sivulla virheenkorjaavien PAX / PAX2 ohjelmien pikaesittely ja workkimisohjeita.

PAX-MODEISTA

PAX ja PAX2 ovat alamodeja joista PAX kapeampanapa ja hitaampana säilyttää saadun connectin paremmin huonoissa olosuhteissa. Mode on point-to-point tyylinen jolloin vain kaksi asemaa voi olla yhteydessä ARQ virheenkorjattuna jolloin vastaanotettu teksti on ehdottomasti oikein. On myös mahdollista "unproto" tyylinen chat usean aseman välillä, mutta tätä käytetään harvoin. Tällöin ei ole tietenkään käytössä myöskään ARQ varmennusta.

PAX modeilla kaikki teksi tulee ISOLLA tai pienellä (voi valita) eivätkä "skandit" toimi. Yhteys muodostetaan kirjoittamalla "Destination" ruutuun vasta-asema ja "Sender" ruutuun oma kutsu. Hieman yläoikeilla olevaan ruutuun jossa tyypillisesti lukee "Disconnected-responder OFF-beacon OFF" ilmestyy yhteyden onnistuttua "connected XXXXX"

Sen jälkeen vain kirjoitetaan ja AINA lopuksi enter jotta kaikki kirjoitettu tulee lähetetyksi. Jos yhteystiellä on QRM:ää tms. niin toistoja tulee pakettiyhteyden tapaan.

Kirjoitella voi ihan rauhassa, viestit välittyvät aikanaan ja pakettiyhteyden tapaan ajatusten limitystä tapahtuu.

Linkin / yhteyden voi jättää päälle jolloin asemat silloin tällöin varmistavat yhteyden AX.25 protokollan mukaisesti. Tämä on kätevää jos on puuhaa ns. taustalla. Yhteys lopetetaan painamalla Disconnect jolloin linkki ajetaan alas "kohteliaasti" (vrt pakettiyhteys)

PAX2 on jo varsin nopea chatmode, mutta kelin huonontuessa ja/tai häiriöitten lisääntyessä PAX pitää yhteyden tehokkaammin pystyssä, kaistaleveys on n. 450Hz, siis puolet PAX2 lähetteestä - mutta on varsin hidas ja sen PACLEN on varsin lyhyt.

Responder/Beacon

PAX/PAX2 modessa myös viehättävät yksityiskohdat eli RESPONDER ja / tai BEACON

BEACON lähettää valittavin väliajoin ja valitun kokonaisajan majakkasanomaa. Majakkatekstin on hyvä olla lyhyt; muotoa: OH2DIGI QTH Pimee, op Tollo. QRV RESPONDER ja / tai BEACON moodissa voi tallentaa valmiiksi rakennettuja tekstejä ja teksti voi olla vaikka: "OH2DIGI QTH Pimee, BEACON & RESPONDER. INFO msg 1"

Kun vasta-asema ottaa "Tolloon" yhteyden hän voi lukea tallennettujen messujen otsakkeet antamalla lyhyesti L (list) ja kun Tollon asema on lähettänyt otsikot niin valita sieltä vaikka message 1: hunningolla ja nyt lähettämällä R1 saa Tollon viestin: Otin rahat ja karkasin apilaan taas, sorry.

Kun connectoidutaan Beacon ON, Responder ON lähettävään asemaan niin tämän majakka putoaa automaattisesti pois päältä ja siirtyy workkimistilaan , MUTTA palautuu Beacon / Responder tilaan kun yhteys lopetetaan.

Tämä lyhyt breikki on kätevää kun operaattori palaa aseman ääreen vaikka majakka ja responder onkin uudestaan päällä hän voi lukea jätetyt viestit.

Toistoaika jolloin BEACON sanoma lähetetään on syytä valita tilanteen mukaan. Jos häärää ihan lähellä voi olla vaikka 60s mutta jos luuhaa kauempana niin 180sec jopa pitempi on hyvä sillä näin häiritään mahdollisimman vähän taajuuden muuta liikennettä.

Edullista PAX viestinnässä on se että näyttö ei täyty epämääräisestä tekstipupusta kuten ei ARQ tuetuissa modeissa vaikka niissä olisikin "SQUELCH" kovinkin tiukalla. OLIVIA yms. modella on edullista siirtää "SQ" sen virtuaaliliukusäätimellä arvoon 1 tai jopa 2.

OH7TE