Pätevyystodistus

Radioamatööriwikistä
Versio hetkellä 17. joulukuuta 2007 kello 22.03 – tehnyt >Oh2mqk (linkkikorjaus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Radioamatööri saa pätevyystodistuksen suorittamalla tutkinnon Viestintäviraston valtuuttamalle tutkinto-organisaatiolle.

Hamwiki-patevyystodistus.jpg

Tutkinnot maksavat kulloinkin

Tutkinto koostuu osamoduleista, joita perusluokan pätevyystodistukseen pitää suorittaa K+T1 ja yleisluokan pätevyystodistukseen K+T2:

  • K-moduuli koostuu määräys- ja liikennekysymyksistä. Tutkinnossa on 60 väittämää, joissa sinun tulee valita kunkin väittämän kohdalla, onko väittämä oikein (merkitset plusmerkin tutkintolomakkeeseen) vai onko väittämä väärin (merkitset miinusmerkin tutkintolomakkeeseen). Tutkinto jakautuu kolmeen osa-alueeseen. Tärkein on hätä- ja turvallisuusasioita käsittelevä osa. Tutkinnon maksimipistemäärä on 60 ja läpäisyraja on 45 pistettä.
  • T1-moduuli koostuu viidestätoista radio- ja sähkötekniikan perusteisiin sekä sähköturvallisuuteen liittyvästä kysymyksestä. Jokaiseen kysymykseen on annettu neljä valmista vastausvaihtoehtoa, joista 1 - 4 vaihtoehtoa on oikein. Sinun tehtävänäsi on jälleen merkitä oikeat vaihtoehdot plusmerkillä ja väärät vaihtoehdot miinusmerkillä. Tutkinnon maksimipistemäärä on 60 ja läpäisyraja on 45 pistettä.
  • T2-moduuli käsittelee radiotekniikan soveltamista, esim. virityspiirien mitoittamista, monielementtisten antennien mitoittamista, erilaisten lähetyslajien vertailua, sähköturvallisuutta ym. Jokaiseen kysymykseen on annettu neljä valmista vastausvaihtoehtoa, joista 1 - 4 vaihtoehtoa on oikein. Sinun tehtävänäsi on jälleen merkitä oikeat vaihtoehdot plusmerkillä ja väärät vaihtoehdot miinusmerkillä. Osaan kysymyksistä sisältyy myös lohko- tai kytkentäkaaviotason piirroksien tunnistamista. Tutkinnon maksimipistemäärä 60 ja läpäisyraja on 45 pistettä.

Tutkinto ei enää tarvitse sähkötystä (ns. CW-modulit)

Suoritettu tutkinto antaa radioamatöörin pätevyyden, josta kertovan pätevyystodistuksen voi halutessaan lunastaa itselleen. (hinta 43,74 eur, vuonna 2007)

Lisäksi radioamatööri tarvitsee omalle asemalleen radioamatööriluvan ("asemaluvan") joka maksaa 18,14 euroa/vuosi (vuonna 2007).