OH6RUC

Radioamatööriwikistä
Versio hetkellä 30. joulukuuta 2010 kello 00.25 – tehnyt >Oh6gff (→‎Teknikkaa)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

OH6RUC on 70cm radioamatööritoistinasema ja APRS Digipiitteri + APRS iGate Kaustisella lokaattorissa KP13UM. Toistinasema on kytketty R.NET verkkoon. Toistimen lähetystaajuus on 434.900 MHz ja ripiitterierotus on -2 MHz. Toistin piipataan auki 1750 Hz piipillä.

DTMF-komennot

Toistinasemalle voi antaa DTMF-piippauksilla seuraavat komennot:

  • #0 Avaa R.NET yhteyden mikäli yhteys on poikki.
  • #5 Kertoo listan OH6RUC APRS-toistimen kuulemista APRS-asemista.
  • #6 Kertoo listan toistimen kuuluvuusalueella olevista tapahtumista (lähde: www.kase.fi/tapahtumat.php).
  • #7 Kertoo säätiedot Kaustiselta. Säätiedot ovat peräisin OH6JOF:n sääasemalta.
  • #8 Herra Aika. Kertoo kellonajan, päivän, nimipäiväsankarit ja auringon nousu ja laskuajat OH6RUC:n koordinaateissa.
  • #9 Katkaisee R.NET yhteyden.
  • #14 kertoo WLAN-yhteyden signaalinvoimakkuuden ja linkin laadun.

Kaikki DTMF-komennot alkavat risuaita (#) merkillä. Jos toistin ymmärsi DTMF-komennon, toistin morsettaa kuittaukseksi R (.-.). Jos toistin ei ymmärrä DTMF-komentoa, se morsettaa kuittaukseksi ? (..--..). OH6RUC tietokone on hidas ja puheen generointi saattaa kestää. Odota pari kymmentä sekuntia R morsemerkin jälkeen komennon toteutumista ennen kuin yrität uudelleen.

OH6RUC toistimen DTMF-koodit toimivat paikallisesti. Toistimen robottipuhe ei kuulu R.NET verkkoon.

Ajastetut tiedotteet

OH6RUC:llä on /etc/crontabissa muutama ajastettu tiedote. Toistin muistuttaa ajastetusti ilman eri komentoa SRAL:n bulletiinista lauantaisin kymmenen minuuttia ennen bulletiinin lukemista.

Tiedote toistinasemaa lähetystyville APRS-asemille

OH6RUC kyttää aprx-rf log tiedostoa. Jos jokin APRS radioamatööriasema tulee 30km kuuluvuusringin sisälle niin OH6RUC toivottaa hamssin puheella tervetulleeksi. OH6RUC pitää logia alueen APRS-asemista ja huolehtii ettei tiedotetta kerrota uudelleen samalle APRS-asemalle ellei se ole ollut 24h pois kuuluvuusalueelta. Toteutus scripti löytyy Toistinaseman mainostaminen APRS-asemille sivulta

Automaattinen R.NET takaisinkytkentä

Mikäli toistin irroitetaan DTMF-komennolla R.NET verkosta paikallisen QSOilun/testien ajaksi niin toistin avaa automaattisesti yhteyden uudelleen R.NET verkkoon sen jälkeen kun paikallinen QSOilu on loppunut ja toistin on ollut suljettuna minuutin.

APRS Local Frequency Info Initiative

OH6RUC mainostaa itseään APRS-paketeilla. APRS-radioiden pitäisi havaita toistinasema kun ne tulevat toistimen kuuluvuusalueelle. APRS paketissa on mukana tieto toistimen taajuudesta ja ripiitterierotuksesta.

Teknikkaa

BD-58, (25W antenniin) 2 x AV1915 Aerial, TX ja RX erikseen. Home made duplexerit (2+2 pönttöä). Samassa paikassa sijaitsee myös APRS digipiitteri. OHTNC + RC-25 (15W), antenni AV1431 Aerial.

Ripiitteri on kytketty tietokoneeseen. Tietokoneena toimi "pieni sininen" (VIA Ezra 665MHz, 256MB ram, 1024MB compact flash). Käyttöjärjestelmänä on Debian linux ja softina thelinkbox R.NET yhteyttä varten ja aprx APRS-digiripiitteri ja iGate toimintaa varten.

Hallinto

Toistimen omistaa Kokkolan radioamatöörikerho OH6AI. Toistinaseman valvojana toimii Janne OH6LSL. OH6RUC sijaitsee puhkion kalliolla. Nettikaistan OH6RUC:lle sponsoroi KaseNet.