Mastoluokat (Masto-ohje 1980)

Radioamatööriwikistä
Versio hetkellä 2. kesäkuuta 2021 kello 00.48 – tehnyt Oh6va (keskustelu | muokkaukset) (luokittelu)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mastoluokat

Mastot voidaan jakaa niiden tärkeyden, käyttöarvon ja korjattavuuden perusteella kolmeen luokkaan:

Luokka Luonnehdinta Keskimääräinen
käyttöikä
A Tärkeät mastot 50 vuotta
B Tavalliset mastot 30 vuotta
C Toisarvoiset mastot 10 vuotta

Mastoluokka A: Tähän luetaan kuuluviksi mastot, joiden sortuminen aiheuttaa oleellista haittaa kansallisille tai kansainvälisille yhteyksille tai aiheuttaa vaaraa henkilöturvallisuudelle. Samoin siihen kuuluvat mastot, joiden uudelleen rakentaminen vie paljon aikaa tai aiheuttaa suuria kustannuksia.

Mastoluokka B: Tähän luetaan kuuluviksi mastot, joiden sortuminen aiheuttaa rajoitettua haittaa kansainvälisille yhteyksille. Yhteydet voidaan näissä tapauksissa hoitaa varayhteyksillä tai tilapäismastoilla eikä uuden maston rakentamiseen mene kohtuuttomasti aikaa eikä kustannuksia.

Mastoluokka C: Tähän luetaan kuuluviksi mastot, joiden sortuminen aiheuttaa vain paikallista haittaa ja vaativampaan luokkaan sijoittaminen oleellisia lisäkustannuksia. Näille mastoille on olennaista, että ne ovat nopeasti ja halvalla korjattavia (varastotavaraa) tai niiden suunniteltu käyttöikä on pieni (väliaikaisuus).

Mastoluokan valinnassa on noudatettava harkintaa, koska siitä määräytyvät ne kuormitusolettamukset, mitoitusmenetelmät ja materiaalivaatimukset, joita on noudatettava.

Epäselvissä tapauksissa suositellaan käytettäväksi luokkaa B. Asutuskeskuksiin, vilkasliikenteisten teiden varsille, puistoalueille yms. sijoitettavat mastot luetaan kuuluvaksi luokkaan A.