Ero sivun ”MFSK16” versioiden välillä

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
>Oh2bns
Ei muokkausyhteenvetoa
 
>Oh2bns
Ei muokkausyhteenvetoa
 
Rivi 1: Rivi 1:
[[Category:Lähetelajit]]
[[Category:Lähetelajit]]


[[MFSK16]] ja [[MFSK8]] ovat alunperin Murray Greenmanin ZL1BPU ja Nino Porchinon IZ8BLY kehittelemiä ja tunnetuksi tekemiä modulaatiomenetelmiä, joita käytetään etenkin [[HF]]-alueella ns. näppäimistöltä näppäimistölle -viestintään, ts. kahden operaattorin väliseen jutusteluun.
'''MFSK16''' ja '''MFSK8''' ovat alunperin Murray Greenmanin ZL1BPU ja Nino Porchinon IZ8BLY kehittelemiä ja tunnetuksi tekemiä modulaatiomenetelmiä, joita käytetään etenkin [[HF]]-alueella ns. näppäimistöltä näppäimistölle -viestintään, ts. kahden operaattorin väliseen jutusteluun. Varsinainen modulaatiomenetelmä on [[MFSK]]:n alalaji.
Varsinainen modulaatiomenetelmä on [[MFSK]]:n alalaji.


Kyseessä on itse asiassa kokoelma erilaisia läheisesti toisiaan muistuttavia modulaatioita ja koodauksia, mutta yleisimmin käytössä ovat mainitut [[MFSK16]] ja [[MFSK8]]. Näistä [[MFSK8]] on huomattavasti vähemmän käytetty.
Kyseessä on itse asiassa kokoelma erilaisia läheisesti toisiaan muistuttavia modulaatioita ja koodauksia, mutta yleisimmin käytössä ovat mainitut '''MFSK16''' ja '''MFSK8'''. Näistä '''MFSK8''' on huomattavasti vähemmän käytetty.


Tärkeimmät käyttömodet:
Tärkeimmät käyttömodet:
Rivi 10: Rivi 9:
* 16-MFSK-16 - 16 ääntä, 15.625 symbolia sekunnissa
* 16-MFSK-16 - 16 ääntä, 15.625 symbolia sekunnissa


[[MFSK16]] ja [[MFSK8]] lähetelajeja voi käyttää mm. [[gMFSK]] ja [[MixW]] ohjelmilla.
'''MFSK16''' ja '''MFSK8''' lähetelajeja voi käyttää mm. [[gMFSK]] ja [[MixW]] ohjelmilla.


==MFSK8/16-koodaus==
==MFSK8/16-koodaus==
Rivi 22: Rivi 21:
==MFSK8/16-modulaatio==
==MFSK8/16-modulaatio==


[[MFSK16]]:ssa ja [[MFSK8]]:ssa käytetty modulaatiomenetelmä on yksi-kolmestakymmenestäkahdesta tai yksi-kuudestatoista. Tällöin yksi symboli vastaa joko viittä tai neljää bittiä koodatusta bittivirrasta.
'''MFSK16''':ssa ja '''MFSK8''':ssa käytetty modulaatiomenetelmä on yksi-kolmestakymmenestäkahdesta tai yksi-kuudestatoista. Tällöin yksi symboli vastaa joko viittä tai neljää bittiä koodatusta bittivirrasta.

Nykyinen versio 27. marraskuuta 2004 kello 21.53


MFSK16 ja MFSK8 ovat alunperin Murray Greenmanin ZL1BPU ja Nino Porchinon IZ8BLY kehittelemiä ja tunnetuksi tekemiä modulaatiomenetelmiä, joita käytetään etenkin HF-alueella ns. näppäimistöltä näppäimistölle -viestintään, ts. kahden operaattorin väliseen jutusteluun. Varsinainen modulaatiomenetelmä on MFSK:n alalaji.

Kyseessä on itse asiassa kokoelma erilaisia läheisesti toisiaan muistuttavia modulaatioita ja koodauksia, mutta yleisimmin käytössä ovat mainitut MFSK16 ja MFSK8. Näistä MFSK8 on huomattavasti vähemmän käytetty.

Tärkeimmät käyttömodet:

  • 32-MFSK-8 - 32 ääntä, 7.8125 symbolia sekunnissa
  • 16-MFSK-16 - 16 ääntä, 15.625 symbolia sekunnissa

MFSK16 ja MFSK8 lähetelajeja voi käyttää mm. gMFSK ja MixW ohjelmilla.

MFSK8/16-koodaus

Syötetekstit muutetaan varikoodi-bittivirraksi, jossa sähkötyksen tapaan paljon käytetyt symbolit ovat lyhyempiä, kuin vähemmän käytetyt.

Sitten varikoodibittivirta kääritään standardilla NASA:n "K=7 R=1/2" konvoluutiokoodilla paremmin häiriöitä sietäväksi ja se ohjataan edelleen lomittajaan ("interleaver") joka levittää vierekkäiset bitit etäämmälle toisistaan parantaen mahdollisuuksia selvitä lyhyistä häiriöistä.

Lopulta prosessista ulos tuleva bittivirta annetaan ulos modulaattorille, jossa se valitsee yhden taajuuden 32:sta tai 16:sta erillisestä kutakin lähetettyä bittiryhmää kohden.

MFSK8/16-modulaatio

MFSK16:ssa ja MFSK8:ssa käytetty modulaatiomenetelmä on yksi-kolmestakymmenestäkahdesta tai yksi-kuudestatoista. Tällöin yksi symboli vastaa joko viittä tai neljää bittiä koodatusta bittivirrasta.