JUMA-TRX2 Modifikaatiot / OH2JRY & OH7TE

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä - General

Modified JUMA of OH7TE.jpg Tämä sivu esittelee Juhani Tuovisen (OH7TE) ja Jyrki Pitkäsen (OH2JRY) kehittämiä modifikaatioita JUMA TRX-2:een. Kaikki modifikaatiot ovat kokeellisia, eikä niillä ole yhteyksiä varsinaiseen JUMA-kehitykseen. Modifikaatioiden toteuttaminen vaatii taitoa, osaamista ja ymmärrystä. Harkitse siis tarkoin ennen ryhtymistäsi timeen.

This page displays modifications for JUMA TRX-2 by Juhani Tuovinen (OH7TE) and Jyrki Pitkänen (OH2JRY). All modifications are experimental, and they do not have connections with official JUMA development project. Implementing these modifications requires skill, knowledge and understanding. Think carefully before engaging.


Ohjelmisto - Software

JUMA TRX-2A epävirallinen ohjelmisto (OH2JRY)


Rauta - Hardware

Taittuva jalusta - Flip stand

Taittuva jalusta en tehty lyhennetyn magneettijalusta-antennin jätepätkästä, ja on ruostumatonta, joustavaa terästä. "Pianolanka" on myös ok. Tuet on sahattu ja koneistettu 10mm polyamidilevystä ja tarvittavat reiät porattu pylväsporakoneella jalustalankaa 0.1 -0.2mm suuremmalla terällä. Loppuviimeistely tarkasti sahaamalla, viilaamalla ja veitsellä. Mittapiirros ja tuen mitoitus julkaistaan myöhemmin.

Ylä- ja alakannessa on näkyvissä 5.5mm rei'itys PA-yksikön sisäistä jäähdytystä (mm. driver fetit) varten, esim. pitkäkestoisia "key down" modeja kuten RTTY, OLIVIA ja digiSSTV silmälläpitäen. Takapaneli sinänsä on riittävä pääteasteen jäähdytystä varten.

Folding stand is made of leftover piece of magnetic stand antenna. The material is flexible stainless steel. The supports have been sawn and machined from 10mm thick polyamide plate. Required holes have been drilled with upright drill using drill bit 0.1-0.2mm thicker than the stand wire. Careful final touches done with saw, file and sharp knife.

5.5mm ventilation holes for PA unit internal cooling (PA driver FETs etc) can be seen on top- and bottom covers. This extra ventilation is done with long term "key down" modes (RTTY, OLIVIA, digiSSTV) in mind. Rear panel in itself provides enough cooling for PA stage.


Potentiometrien tuki | Potentiometer support mod

Joissakin yksilöissä potentiometrin kaulus ei tukeudukaan tarkoitetulla tavalla etupanelin reikiin vaan sivusuuntainen rasitus, esimerkiksi isku voi jopa repiä potentiometrin irti piirilevystä. Tuennan voi tehdä monella tapaa: jos ovat jo asennettu niin 3mm koneruuvin aluslevyllä tai läpivientikumilla, ja/tai liimaamalla epoxilla (OH7TE ja OH2JRY). Jos potentiometri asennetaan uudestaan, veroboard levyn palanen nostaa niin että kaulus tukeutuu lujasti etulevyn reikään (OH2NLT).

In some units, the potentiometer sleeve doesn't get proper support from the front panel. In this kind of case, sideways stress (hit, bending, etc) can even tear the potentiometer off the circuit board. The support can be built in many ways; 3mm bolt washer or follow-through rubber and/or glueing the potentiometer into board with epoxy should do the trick. If the potentiometer is reinstalled, an piece of vero board (circuit board) between the potentiometer and the circuit board should rise the potentiometer so that its sleeve will lean tightly against front panel hole.


Kulmamallin mikrofoniplugi - L type microphone plug

Pitkä standardi mikrofoniplugi saattaa vaurioittaa mikrofoniliitiintä ja on joskus epäkäytännöllinen. Itsetehdyllä L-liittimellä saadaan kompakti ja siisti rakenne.

Long standard model microphone plug may damage the connector and is sometimes inpractical. Self made (or bought, if found) L type plug is compact and neat.


UART2 liitäntä - UART2 connection

UART2 liitäntä voidaan tehdä siististi lattakaapeleilla. Jos Voice Memory PCB on käytössä on liittimen DDS Board puoleista päätä modifioitava poistamalla ainetta hiomalla tai viilaamalla puristettavan lattaliittimen "hatusta" ("clip?"). Lattakaapeli ja liitin on ylileveitä koska kapeampaa ei ollut saatavilla.

UART2 connection can be made neatly with ribbon cable. If Voice Memory PCB is in use, connectors DDS Board side end has to be filed down a little. The ribbon cable and connector pictured are too wide, as narrower ones were not available.


Sekalaisia yksityiskohtia - Misc details

Backpanel mod detail.JPG
Tarkasti mitoittamalla on mahdollista sijoittaa 2 kpl 3.5mm liittimiä takapaneliin, esimerkiksi "line-in/line-out/ext ptt" ja "TRVR" (transverter ohjaus).


With some precision, it is possible to locate two 3.5mm plug connectors into the backplane. Some uses for these connectors: line-in/out, ext ptt, TRVR (transverter control).

BACKPANEL AUX INSIDE.JPG
Kuvassa "line-in" asennettu. Liitin on samaa tyyppiä kuin liitinpanelissa.

HUOM! Juuri nyt kehitteillä ratkaisu jossa jossa tällä liitimellä voidaan tuoda line-in, PTT sekä line-out. Line-out vaatii uuden AUX PCB käyttöä (kehitteillä).

In this picture, the "line-in" connector has just been installed, The connector is of same type as the ones used in the back panel.
ATTN! An solution is right now under development for this connector to be used to bring through line-in, PTT and line-out. Line-out requires an new AUX PCB to be used (Under development).

TRVR flatcable detail.JPG
Tyypillinen "lattakaapelikaappaus". Tässä Main- ja Filter levyjen välinen "TX" (pin 4/J1)signaali kierrätettään "TRVR" kortin kautta. Tulevassa "AUX PCB" kortissa "MIC" linja tehdään samaan tapaan. Idea on se että kaikki yksiköt on helppo irroittaa huoltoa varten ilman juottamista ja että itse piirilevyyn ei tule muutoksia, kuten folion katkaisemista. Myös "AUX PCB" kortilla on liittimet ja se irtoaa NB korttipaikasta normaalisti.

Myös harvat signaalivedot (johdot) joita joudutaan ottamaan Main boardilta ovat ainakin toisesta päästään liittimellä 2.54mm jaolla oleviin nastarimoihin. On helppo palata vaikka alkuperäiseen JUMA konstruktioon vaihtamalla lattakaapelit ja poistamalla (tai jättämällä paikoilleen!) harvat piirilevyltä tulevat johdot. SW on aina alaspäin yhteensopiva joten alkuperäistä v105 ei tarvitse palauttaa. Rakentajan on syytä merkitä liittimet ja niiden polaritetti hyvin, ja mahdollisesti varustaa ne merkintäteipeillä, värimerkinnöillä tai johtoon pujotettavilla merkintähelmillä tai muulla tavoin.

Typical "ribbon cable hijack". In this case, the "TX" signal (pin 4/J1) between Main and Filter boards is routed throug "TRVR" board. In the upcoming "AUX PCB" board, the "MIC" line is done in similar manner. The idea in this way of working is to keep all units easily removable for maintenance, without any need for soldering or otherwise modifying (cutting foils, etc) the original circuit boards. The upcoming "AUX PCB" board will also have connectors and it will disconnect from the NB slot in normal manner.

Those few signal lines (wires) that have to be taken from the Main board, will be equipped with regular pin header connectors. It is very easy to fall back into the original JUMA design by replacing the ribbon cables and removing (if so desired) the few wires connected to the Main board. The software is downward compatible, so there is no need to restore the original v1.05 SW in the reversal process. The modifier should pay attention to marking the connectors and their polarities carefully by using tape, colour coding and/or marking beads.


Elektroniikka - Electronics

PA-yksikön lisäjäähdytys - Enhanced cooling of the PA unit

PA unitissa näkyy lisäjäähdytys liuskat driver feteille. Liuskat on taivutettu ohuesta kuparilevystä ja ovat välttämättömiä kun ajetaan raskaita digimodeja pitkään. Myös vastakytkentävastukset R19-R22 täytyy jäähdyttää (kupariliuska R19/R20 ja R21/R22 väliin) tai vastukset on vaihdettava suurempitehoisiin MELF vastuksiin. Kupariliuskat on syytä taivutella toisin kuin kuvassa, jotta MELF jäähdytykselle tulee paremmin tilaa.


PA-yksikön lisäjäähdytys / OH2JI - Enhanced cooling of the PA unit by OH2JI

JUMA-TRX2-OH2JI-PA FET cooling mod.jpg
Ohessa kuva PA driverien jäähdytyslevyistä. TR2 ja TR3 juotetaan ensin jaloista piirilevylle pytyyn ja sitten sovitetaan taivutettu läähdytyslevy, joka juotetaan ensin piirilevyyn ja lopuksi fettiin. Riittäisi varmaankin vain u-muotoon taivutettu jäähdytyslevy. Tässä rakenteessa fetit on helppo irroittaa jos on tarvis.

33R vastukset laitoin ohuiden 0,2mm kuparisuikaleiden varaan, jotta jäähdytyspintaa olisi enemmän ja ilma kiertäisi paremmin. En oikein pidä ratkaisusta. Olisi parempi jos saisi sopivan tehoiset 68R vastukset. 33R ovat sarjassa. Olisi helpompi asentaa.

Kuvassa alimmat vastukset jouduin siirtämään vinojen suikaleden varaan, sillä peittivät alapuiolella olevan trimmerin. (OH2JI)


Line-in modifikaatio - Line in modification (UNDER CONSTRUCTION - MUUTOSTYÖ MENOSSA)

JUMA: LIITÄNTÄ

PC-liitäntä digimodekäyttöön

PC interface for digimode usage



EXT: YLEISTÄ

Digitaaliset lähetelajit tarvitsevat jonkinlaisen fyysisen liittymän PC:n ja rigin välille. Liittymän voi luontevasti jakaa kahteen osaan:

  1. Äänikortin ja rigin väliset audiosignaalit sisään ja ulos (PC: line in – Rigi: speaker/audio out ja PC: line out – Rigi Mic/audio in)
  2. sarjaportin RS 232 ( Com port) DTR ja/tai RTS lähtöjen ohjaus ”tangentille” (PTT).


Audiosignaalit voidaan hoitaa suoraankin SPEAKER OUT > LINE IN ja LINE OUT > MIC IN mutta erityisesti sylimikrojen kanssa on syytä käyttää erotusmuuntajia ehkäisemään maavirtojen aiheuttamaa hurinaa tai mahdollisesti tuhoja aiheuttavia maavirtoja. 600/600 ohmin erotusmuuntajia on tyypillisesti irroiteltu vanhoista modemeista ja rakennettu niille sopiva ja vähemmän sopivia kotelointeja.

Tässä selostuksessa käsitellään helposti muunneltavaa, riittävän laadukasta ja halpaa aihiota: Bilteman valikoimastaan jo poistamaa linjaerotinta, joka oli luettelossa nimetty hassusti ”galvanoitu erotin”. Vastaavia, kenties jopa identtisiä tuotteita on löydettävissä mm. yleisesti autokäyttöön tarkoitettuja äänentoistotuotteita myyvistä, sekä elektroniikan tuotteisiin ja komponentteihin erikoistuneista liikkeistä.

Erottimesta hyödynnetään valmiiksi kytketty erotusmuuntaja –piirilevy ja sen kotelo. Kotelo on keskeltä halkaistu sylinteri jonka toiseen puoliskoon mahtuu tässä esitetty PTT -piirilevy. Erotusmuuntajien piirilevyyn ja siitä lähteviin RCA liittimillä varustettuihin johtoihin ei välttämättä tarvitse tehdä mitään muutoksia joten tässä keskitytään erityisesti PTT ohjaukseen.

Digimodebox schematic v1.6.png

Kytkentä on tavanomainen lisättynä optoerottimen ohjaamalla PNP transistorilla, joka varmistaa lähetyksen käynnistymisen hankalilla PC-rigi yhdistelmillä. On nimittäin osoittautunut että aina RS 232:n DTR/RST linjan ohjaus ”ei jaksa painaa tangenttia pohjaan”. Toinen ongelma on eri tietokoneiden erot sarjaportin puskuroinnissa: DTR ja RTS pinneistä saadaan joissakin tapauksissa riittämätön virta ohjaamaan optoerottimen sisäistä lediä. Joskus pulma on ratkaistu poistamalla etuvastus kokonaan ja korvattu DRT/RTS lähtöjä toisiltaan suojaavat ja lähetystilannetta indikoivat ledit diodeilla (pienempi kynnysjännite) –tai poistettu dioditkin ja käytetty suoraan joko DTR tai RTS ohjausta. Tällöin tietenkin menetetään ledien ilmaisema ”TX ON” –informaatio.

Jokatapauksessa PNP transistorilla aikaansaadaan ikään kuin ”jyrkkyyttä” joka useimmissa ongelmatapauksissa on ratkaiseva. Tietoisesti tässä ei ole käytetty fettejä tms. sillä tämä juttu on suunnattu maakuntien syvien metsien tinaajille joille monille komponenttien ainoa hankintapaikka on paikallinen radio-TV huolto tai Bebek tai vastaavat. Transistori voi olla mikä tahansa yleiskäyttöinen PNP kunhan kantakytkentä huomioidaan.

On kuitenkin huomattava että tällaisessa kytkennässä transistorin yli jää n 0.6 Volttia. Jos tämä häiritsee, niin transistorin voi tietenkin ohittaa, mikäli opton oma transistori jaksaa yksin ohjata PTT-linjaa. PC:n DTR ja RTS lähdöt ovat aina hyvin puskuroituja kaikenmaailman kokeilijoita vastaan, joten tässä kytkennässä etuvastus on vain 220 ohmia; tällä yritetään varmistaa optoerottimen output transistorin kannan riittävä ”valaisu”.


EXT: RAKENNE

Purettaessa ”Kuumasinkittyä Erotinta” muutoksia varten ohjaustapit tahtovat katkeilla. Ei hätää; puolikkaat on kuitenkin varmistettava Nitto –teipillä tai parilla pienellä nippusiteellä ( kaksi ”sarjaan”).

Piuhat kulkevat alkupäisissä paikoissaan ja mahtuvat jos käyttää ohuita johtimia. Reikiä voi tietenkin avartaa tarpeen mukaan; helppoa vaikka puukon kärjellä kummastakin puolikkaasta. Jos väljyyttä on niin teippi tai kutistesukka auttaa; tällöin muodostuu myös taivutussuoja. Kun sovitus on hyvä, piuhat puristuvat juuri sopivasti ja kun kotelo loppujenlopuksi suljetaan, ei vedonpoistoa tarvita.

Lisäyksiä: RS232-johtimet ohuella 3 napaisella (vaippa ja kaksi sisäjohdinta) tai sitten vaikka lattakaapelin kolme johdinta. Tässä päässä tulee ahdasta paksulla liitäntäkaapelilla! Käyttää sitten mitä johdotusta tahansa niin siihen hyvä tehdä solmu ja se vedonpoistajaksi muuntajaplatan puolelle, mahtuu LEDien välistä ja siitä sitten ulos.

Nippusiteitä ei käytännössä mahdu käyttämään. Myös MIC puolella PTT johdin on syytä olla ohut ellei käytä tälläkin kolminapaista johdinta eli PTT ja MIC samassa vaipassa.


Ledien reikien etäisyys toisen puolikkaan päädyssä on 12mm ja ne ovat noin 10 mm alaspäin tasaisesta puolikkaan liitosreunasta.

Kannattaa käyttää ihan reiluja 5mm ledejä, printtikin on suunniteltu niille. Hyvä poran koko on näin ollen 5.2mm.

Trimmerin säätöreikä on 22mm toisesta päädystä, reikä voi olla myös 5.2mm.

Porauskaavio on esitetty kuvassa.

Digimodebox porauskaavio.jpg

Printtiä ei muuten ehkä kannata liimata karhu- tms tarralla muuntajalevyyn vaan tarranpalasilla tai sinitarralla alapuolikkaaseen. Sopivan kokoinen ja muotoinen vaahtomuovin palanen on myös erinomainen ja puskee sopivasti PTT levyä niin että ledit työntyvät ulos. Asennettaessa PTT levyä liu’utetaan niin että LEDit sattuvat reikiinsä, lukitaan em tavalla jne. työ tekijäänsä neuvoo, plus kuva!

Digimodebox ptt-levyn kiinnitys.jpg

Lisäys: käytä kuumaliima tai epoxitippoja lukitsemaan levy kotelon puolikkaaseen!


-Sovittelua, järkeä ja malttia kannattaa käyttää kun lopuksi sovittelee puoliskoja paikalleen! Piuhoja juotosten vierestä saattaa katkeilla ja voi joutua juottelemaan vetoja järkevämmin. Kannattaa myös huolehtia ettei kuoritut osat kaapeleista törrötä esillä.

Kuvissa mic_liitanta1.jpg ja mic liitäntä 2.jpg selviää miten mikkisignaali kierrätetään trimmerin kautta. Keltainen kytkee muuntajan trimmerille ja alkuperäisestä johdotuksesta punainen on trimmerin liu’ulla. Vihreä kytkee RIG GND:n muuntajalevyn rigin puoleiseen maahan. Alkuperäistä johdotusta on myös kuorittu pitemmältä matkalta jolloin PTT levy pääseen likkumaan ja asennus on helpompaa. Huom! kuvissa ei vielä ole kytketty PTT –piuhaa eikä PTT –levyn PC GND muuntajalevyn PC puoleiseen maahan eikä myöskään RS 232 piuhoja.

lisäys: johdotus edullista tehdä kuvien ”uusi johdotus” mukaisesti jolloin voi käytää myös aivan pikkuisia nippusiteitä.

Ainakin omissa virityksissä tarkistakaa vielä lopuksi että graundit ovat oikein niin että RIG ja PC GND ovat erillään, on sattunut eräällekin... Siis ennen kaikkea että MIC ja SPKR gnd ovat samat. Erityisesti ”läppärin” täytyy ikään kuin kellua ilmassa rigiin nähden.

Monissa uudemmissa ja eräissä vanhemmissakin rigeissä on AUX- tai erillisillä liittimillä audio (=mic) sisään. Kun kaikissa rigeissä on jalkakytkintä varten myös erillinen PTT liitäntä, ei ole välttämätöntä käyttää mikkiliitintä jonka hankintakin on aina oma operaationsa. Joissakin laitteissa MIC in kytkeytyy pois kun taas toisissa audio in jää mikrofonin rinnalle joten ainakin voimakkaat taustaäänet menevät digilähetteen ohella bandille! Toisaalta, näin säilyy helppo fone breikkaus mahdollisuus joka on yleistä ainakin SSTV modella.

Minusta MIC ja PTT linjat boxista on kätevintä viedä yhdessä rigiin päin kaksinapaisella suojatulla piuhalla johtimeen asennettavaan 3mm stereonarttuun josta ne sitten on helppo plugilla jatkaa eri rigeihin ja yhdistelmiin, VHF ja HF rigissä kun saattaa olla ihan eri liittimet; tällöin jokaiselle rigille rakennetaan oma adapterisarjansa. Kuvissa on kyseessä versio johon alkupäiset RCA liittimet jätetään, tässä siis ptt –piuha tulee olemaan erillinen.

Fone –breikkaus vaatii kyllä mikrofonin liittämistä uudelleen ja on hankalaa. Tietenkin voi rakennella ihan erillisen breikkimikrofonin, mutta vaihto on syytä hoitaa releellä tai ihan oikealla kytkimellä jotka erottavat kunnolla galvaanisesti: kokemukseni fet- ym virityksistä ovat huonot…(hurinat, ym)

Muuntajalevyllä valmiiksi olevat RCA liittimet voi todellakin jättää paikalleen ja jatkaa eteenpäin sovittimilla siitä mutta voi myös valmistaa aivan uudet johdotukset ja erityisen tarkasti miettiä ja kokeilla niille sopivat pituudet. Loppujenlopuksi kaikki johdot on syytä varustaa asianmukaisilla merkinnöillä kuten ”TO RIG SPEAKER”, ”PC LINE OUT”, ”PC LINE OUT” ja ”TO MIC &PTT ” , varsinkin kun joutuu käyttämään samoja liittimiä.

Niin, ja tietenkin muuntajapurkkia ei tarvitse purkaa ollenkaan vaan tämän PTT ohjauksen tai vastaavan voi tehdä ihan omaan koteloonsa tai vaikkapa RS 232 liittimen sisälle!


EXT: Notes

  1. Optoerottimena käy yleisesti saatavat mallit kuten 4N25, 4N26, 4N27, 4N28 etc. Eroina ovat CTR (Current Transfer Ratio) 10 …50% joka sekin heittelee yksiöiden välillä sekä isolaatiojännite 500 …2500V. Tyypillisesti optoerottimen output transistorin max kollektorivirta on 50mA, diodille tyypillinen 10mA, absolute maxim 80mA .
  2. BC 307 ja 2N3906 normaali kollektorivirta noin 100mA, absolute maxim 200mA.Tämä riittää vanhemmilekin rigeille.
  3. DTR ja RTS lähtöjä voi hyödyntää myös muilla tavoin. Koska kuuntelun aikana sekä DTR ja RTS pinneissä on negatiivinen jännite niin olen käyttänyt tätä ohjaamaan releen avulla RX:n ämyriulostulon kotikoneeni LINE IN liittimeen. Äänikortin speaker –ulostuloa tai PC kaiuttimia voi sitten hyödyntää monitorointiin ja systeemi on ”aina” valmiina digityöskentelyyn.
  4. Läppärissä olen käyttänyt erillisiä PC –kaiuttimia. Toisen kanavan ämyrin voi varustaa liittimellä joten sen saa mykäksi. Toiselta olen siepannut signaalin läppärin MIC IN liitäntään.
  5. Erilliset PC –kaiuttimet ovat järkyttävän herkkiä RF.lle. Lisää vahvistimen piirikortiin L ja R inputteihin 10nF. Voi myös käyttää pihoihin sijoitettuja ferrrittisuojia tai –renkaita.
  6. Jos käyttää monitorointia niin toinen kanava mykistettynä (= piuha poikki!) äänikortin balanssi slaideillä voi säätää monitoroinnin tason miellyttäväksi. Huomaa että tämä vaikuttaa samalla myös Mic Input tasoon!
  7. DTR ja RTS ovat valmiissa laitteissa kumpikin kytketty ( jos COM PORT liitin seuraa mukana!) . Jos jossain ohjelmassa käy vain DTR, niin DTR tai RTS voi jäädä päälle vaikka lähetys loppuikin. Tällöin avaa COM PORT liitin ja poista ja eristä piuha pinnistä 7 (RTS). Useimmissa ohjelmissa ei ongelmaa jos sen asetuksissa on määrätty RTS tai RTS ja DTR.


Transverter ohjaus - Transverter control

TRVR control PCB3.png
TRVR control sch.png


AUX board

AUX board yhdistää Line-in ja Transverter-ohjaus -modit, sekä lisää linja/vakiotasoisen audiolähdön.

AUX PCB layout.png
AUX PCB.png


Line-in alone

Tässä on koko HW lisäkorttien "äiti" jonka julkaiseminen tässä on perusteltua jos tekee vain simppelin line-in muutoksen eikä TRVR ym.

Tämä yksinkertainen line-in kytkentä vaatii myös EXT PTT muutoksen DDS levyyn (pin 27, IC9, kaksi vastusta ja kondensaattori) ja lisäliittimen takapaneliin. Signaalit, ohjaukset ja jännitteet poimitaan MAIN boardilta. PTT ja line-in signaali voidaan tuoda nastarimalle huollon helpottamiseksi"

This is the most primitive of all peripheral card modifications, implementing this one makes sense only if an simple line-in conversion with no extra functionality is desired.

This simple line-in circuit requires also EXT PTT change into the DDS plate (pin 27, IC9, two resistors and one capacitor) and an extra connector to the back plate. Signals, controls and power lines are picked up from the MAIN board. PTT and line-in signal can be brought to a pin header to ease up maintenance.


Kömmähdyksiä - Fumbles

Teknisen kehityksen poluilla tulee vastaan myös kiviä ja kuoppia, eikä umpikujiltakaan aina voi välttyä.

The path of technical development has its pitfalls and dead ends. Some examples in this section.


Driver damage1.JPG Liian pienet driver fet:ien jäähdytysliuskat aiheuttaneet juotosten sulamisen raskaassa testikäytössä.

Too small driver FET cooling strips have caused solder melting during heavy test use.

VFO knob mod.JPG Epäonnistunut kokeilu lisätä "veivi" VFO nuppiin. Ei hyvä!

Unsuccessful attempt of adding an "crank" to the VFO knob. Not good!