Impedanssi

Radioamatööriwikistä
Versio hetkellä 30. marraskuuta 2004 kello 15.14 – tehnyt >Oh2mqk (typoja, väliotsikoita ja omegoita...)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleisesti

Impedanssi on erityisesti siirtolinjoille määritetty ominaisuus, joka kertoo sähkökentän ja magneettikentän voimakkuuksien suhteen niiden edetessä siirtolinjalla:

Magneettikentän mitta on:
Sähkökentän mitta on:

Lasketaan näiden suhde:

Impedanssin mittayksikkö on näin Ohmi.

Impedanssi ei ole häviöllinen, eli 50 Ohmin kaapeliin syötetty RF-teho ei hupene huomattavalla vauhdilla kaapelin sisuksiin, vaan kulkee sen läpi.

Syvällisemmin

Koskapa virrat ja jännitteet riippuvat kaapelin induktiivisesta ja kapasitiivisesta reaktanssista, kaapelin ominaisimpedanssin kaava voidaan kirjoittaa myös muotoon:

missä:

  • R = johtimen sarjavastus pituusyksikköä kohden
  • G = "shunt conductance" per pituusyksikkö
  • j symboli joka kertoo termin olevan vaihekulmaltaan +90° (imaginaariluku)
  • = kulmataajuus (radiaaneina)
  • L = Kaapelin induktanssi pituusyksikköä kohden
  • C = Kaapelin kapasitanssi pituusyksikköä kohden

Kaapelieristeissä tavallisesti käytetyille materiaaleille G on niin pieni, että se voidaan jättää huomiotta verrattuna ""-termiin. Matalilla taajuuksilla ""-termi on niin pieni verrattuna R:ään, että se voidaan jättää huomiotta. Niinpä matalilla taajuuksilla seuraavaa kaavaa voidaan käyttää:

Jos kapasitanssi ei muutu taajuuden funktiona, silloin muuttuu kääntäen verrannollisesti taajuuden neliöjuuren suhteessa ja sillä on vaihekulma joka on -45° lähellä tasavirtaa ja lähestyy nollaa taajuuden noustessa. Polyvinyylikloridi ja kumi vähentävät hieman kapasitanssiaan taajuuden noustessa, kun polyeteeni, polypropyleeni ja Teflon® eivät muutu merkittävästi.

Kun taajuus kasvaa kylliksi, kaksi :n sisältävää termiä kasvaa niin suuriksi että R ja G voidaan jättää huomiotta ja syntyvä kaava on:

joka voidaan sieventää muotoon:


Muuta katsottavaa

Impedanssin serkkuja ovat:

Muita katsottavia: