Ero sivun ”Hamdr” versioiden välillä

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
>Oh2kku
(Eka versio, hieman yleistä jorinaa ja softanlataus)
 
>Oh2kku
p (lisätty softaversio 35)
Rivi 41: Rivi 41:


== Missä mennään? ==
== Missä mennään? ==
'''2005-02-01:''' [http://personal.inet.fi/koti/juha.nurmela/hamdr.35 Ohjelmistoversio v35], sisältää uutena mahdollisuuden 1-4 eri asetusprofiiliin (komennot profile 1-4) ja komennon profile_tag, jolla profiilin voi nimetä.


'''2005-02-01:''' [http://oh3tr.ele.tut.fi/~ftp/modifications/mdr/mdr150/hamdr.34 Ohjelmistoversio v34], sisältää AX.25 lähetyksen ja vastaanoton, toimii mm. KISS TNC:nä, APRS-träkkerinä ja välittää bandilta kuulemansa APRS-asemien sijainnit mahdolliseen sarjaportissa kiinni olevaan GPS:ään.
'''2005-02-01:''' [http://oh3tr.ele.tut.fi/~ftp/modifications/mdr/mdr150/hamdr.34 Ohjelmistoversio v34], sisältää AX.25 lähetyksen ja vastaanoton, toimii mm. KISS TNC:nä, APRS-träkkerinä ja välittää bandilta kuulemansa APRS-asemien sijainnit mahdolliseen sarjaportissa kiinni olevaan GPS:ään.

Versio 1. helmikuuta 2005 kello 15.20

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Radioamatööriwikiä laajentamalla artikkelia.

Mikä ihmeen hamdr?

Lempinimen hamdr takaa löytyy 5-wattinen 2 metrille helposti laitteen softa vaihtamalla modifioituva, alunperin ARP-verkossa käytetty, MDR 150 dataradio. Laite soveltuu parhaiten juurikin bittien siirtämiseen paikasta toiseen; siinä ei ole mitään ulkoisia hallintalaitteita, ainoastaan 6 merkkivaloa, TNC-antenniliitin, XLR-virtaliitin (3 pin uros) ja D25F-sarjaporttiliitin. Softan vaihtaminen/lataus ei myöskään vaadi mitään erityisiä ohjelmointilaitteita, tavallinen sarjaportillinen tietokone ja terminaaliohjelma riittävät.

Radioamatööripuolella luonteva käyttö Hamdr:lle on esimerkiksi APRS-träkkeri tai yleensä ottaen KISS-dataradiona toimiminen. Hamdr osaa esimerkiksi lähettää GPS:ltä NMEA-0183-muodossa saamansa paikkatiedon eteenpäin täysin APRS-yhteensopivassa muodossa AX.25-protokollaa käyttäen. Hamdr osaa myös vastaanottaa APRS-sijaintipaketteja ja välittää tiedot GPS:lle NMEA-0183 $GPWPL-lauseina, jolloin vastaanotettujen APRS-asemien sijainnit on mahdollista saada näkymään GPS:n näytöllä.

Lisätietoja hamdr:stä löydät mm. Moppeakatemiasta.

Pikaohje hamdr:n hamistamiseksi

Liitännät

Mdr sahkonsyotto.jpg

Ensinäkin tarvitset virtajohtoon 3-piikkisen XLR-naarasliittimen. XLR-liittimiä käytetään lähinnä audiopuolella, mutta tavallisista elektroniikka-alan komponenttiliikkeistä liittimiä pitäisi myös löytyä. +12 volttia tasavirtaa syötetään lähimpänä kotelon pitkää kylkeä olevaan pinniin (nro 2) ja paluujohdin päinvastaiselle puolelle liitintä (pinni nro 1). Pinni nro 3 jätetään kytkemättä. Virtaa tarvitaan n. 0.3A normaalitilassa ja n. 2.0A lähetyksellä. Älä kuitenkaan kytke sähköjä hamdr:ään ennen kuin loputkin kytkennät on tehty ja tässä ohjeessa kehotetaan virta kytkemään.

Hamdr:n antenniliitin on TNC, joka on siis kuin BNC-liitin, mutta lukitus tapahtuu kierteillä. Radio on hieman herkkänahkainen oman lähetteensä suhteen ja siksi on syytä käyttää hyvälaatuista kaapelia ja viedä antenni hieman kauemmas radiosta, mielellään ulkotilaan. Varminta on aluksi käyttää keinokuormaa, ainakin kunnes radioamatöörisofta on ladattu laitteeseen sisään ja voidaan olla suhteellisen varma siitä että lähete ei mene radioamatöörialueen ulkopuolelle (eikä päästetä savuja karkuun hamdr:n pääteasteesta). Hamdr:t siis toimitetaan normaalisti varustettuna alkuperäisellä ARP-taajuuksilla toimivalla ohjelmistolla, joka on hyvä heti ensimmäiseksi vaihtaa radioamatööriversioon.

Tarvitset vielä D25M-liittimellä varustetun suoran sarjakaapelin hamdr:n kytkemiseksi tietokoneen sarjaporttiin hamdr:n ohjelmiston päivitystä varten. Pinnijärjestys on hamdr:n päässä standardinmukainen, eli esimerkiksi vanhan modeemikaapelin pitäisi toimia ihan hyvin. Ole tarkkana, ettet kytke hamdr:n päässä pinniä numero 9 väärään paikkaan, siinä on +12 volttia virran ulosottoa varten.

Ohjelmiston vaihto/päivitys

Ennen virtojen kytkemistä tarvitset vielä uuden ohjelmiston hamdr:ään lataamista varten. Katso seuraavan pääotsikon alta linkki uusimpaan ohjelmaversioon ja tallenna sieltä löytyvä tiedosto tietokoneesi kiintolevylle. Tiedosto sisältää satoja rivejä lähinnä heksakoodia, siis numeroita 0-9 ja kirjamia väliltä A-F. Kun uusi ohjelmistoversio on tallennettu kiintolevylle, on aika käynnistää terminaaliohjelma. Esimerkiksi Windowseissa ainakin Windows 2000:een asti tulee mukana HyperTerminal-niminen ohjelma, se löytyy start -> programs -> accessories -> communications -> hyperterminal valikkopolusta.

Käytitpä mitä tahansa terminaaliohjelmaa, valitse käytettäväksi "modeemiksi" sarjaportti, tyypillisesti COM1 tai COM2 ja aseta sen parametreiksi seuraavaa: nopeus 19200 bps, 8 databittiä, ei pariteettibittiä, yksi stop-bitti. Vuonohjausta ei tarvita, se voi olla pois käytöstä. Uuden ohjelmiston lataus hamdr:ään tapahtuu aina näillä asetuksilla, siis 19200 bps, 8N1.

Nyt kaiken pitäisi olla valmista virran kytkentää ja ohjelmiston lataustilaan siirtymistä varten. Ohjelmiston lataustilaan siirtyminen tapahtuu hamdr:n virran kytkemisen jälkeen kirjoittamalla sokkona terminaaliohjelmaan kolme isoa kirjainta, MDR, viiden sekunnin sisään virran kytkemisestä. Kirjoittamasi kirjaimet eivät, terminaaliohjelman asetuksista riippuen, näy ruudulla ja ne pitää saada kirjoitettua viiden sekunnin sisään virran kytkemisestä. Jos aikaa menee enemmän, hamdr siirtyy ohjelmistonlataustilasta normaaliin toimintatilaan. Aina voit kuitenkin yrittää siirtymistä ohjelmointitilaan uudestaan yksinkertaisesti katkaisemalla virran hamdr:stä hetkeksi ja kytkemällä virran sitten takaisin ja kirjoittamalla MDR nopeammin kuin edellisellä kerralla. Tiedät päässeesi ohjelmanlataustilaan kun terminaaliohjelman ruudulle ilmestyy seuraava teksti:

Hi!  This is MDR loader v0.9 950313

What (LRSQ)?

Mikäli et saanut ylläolevaa tekstiä ruudulle, et ollut tarpeeksi nopea MDR:n kirjoittamisessa tai sitten kommunikaatiossa hamdr:n ja terminaaliohjelmasi välillä on joku ongelma. Jos ohjelmistolataajan teksti on ruudulla, pitää seuraavaksi lähettää hamdr-ohjelmiston sisältävä aiemmin kiintolevylle kopioitu tiedosto laitteeseen. Se tapahtuu tavallisena tekstitiedostosiirtona, esimerkiksi hyperterminallissa valikosta Transfer -> Send text file... Ohjelmiston latauksena aikana terminaaliohjelman ruudulle tulostuu useita rivejä nollia ja jokunen muukin merkki. Lopulta kun lataus on päättynyt, pitäisi hetken päästä ruudulle palautua What (LRSQ)? kehote. Siihen vastataan Q:lla, jolla poistutaan ohjelmistolataajasta.

Tässä vaihessa ruudulle tulee englanninkielinen teksti, jossa pyydetään antamaan käsky PERM, jotta uudet oletusasetukset tallentuvat muistiin. Ilman PERM-komentoa kaikki tehdyt asetusmuutokset unohtuvat kun hamdr:stä sammutetaan virta, sitä siis kannattaa muistaa käyttää muulloinkin kuin ohjelmistopäivityksen jälkeen. Nyt laitteeseen on ladattu radioamatööriohjelmisto ja se on asetusten teon jälkeen valmis dataradiokäyttöön.

Missä mennään?

2005-02-01: Ohjelmistoversio v35, sisältää uutena mahdollisuuden 1-4 eri asetusprofiiliin (komennot profile 1-4) ja komennon profile_tag, jolla profiilin voi nimetä.

2005-02-01: Ohjelmistoversio v34, sisältää AX.25 lähetyksen ja vastaanoton, toimii mm. KISS TNC:nä, APRS-träkkerinä ja välittää bandilta kuulemansa APRS-asemien sijainnit mahdolliseen sarjaportissa kiinni olevaan GPS:ään.

Asetukset

Hamdr:n asetuksien teossa helpottaa monissa paikoissa komennon help käyttö, jolle voi antaa parametriksi ihmettelemänsä komennon nimen. Listan kaikista asetuksista saa disp-komennolla

...käsitellään disp:n eri asetukset ja niiden merkitys...

Valomerkit

...mitä mikin merkkivalo hamdr:ssä tarkoittaa...

Postituslista

Hamdr:n kehitystä ja käyttöä varten on perustettu postituslista, jolle voi vapaasti liittyä osoitteessa http://sral.fi/mailman/listinfo/hamdr