Ero sivun ”Etusivu” versioiden välillä

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
 
(16 välissä olevaa versiota 4 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
<strong>MediaWiki on onnistuneesti asennettu.</strong>
'''Tervetuloa [[SRAL]]:n Radioamatööriwikiin''', kaikille avoimeen radioamatööriharrastusta koskevaa tietoa keräävään wikipalveluun!


Lisätietoja wiki-ohjelmiston käytöstä on [https://www.mediawiki.org/wiki/Special:MyLanguage/Help:Contents käyttöoppaassa].
Yleissilmäyksen Radioamatööriwikin sisältöön saa esimerkiksi selaamalla [[Toiminnot:Kaikki_sivut|kaikkia sivuja]] tai [[Toiminnot:Luokat|kaikkia luokkia]], haku toimii Wikipedian tyyliin sivun oikeasta ylälaidasta tai [[Toiminnot:Haku|hakusivulta]].


=== Aloittaminen ===
==Ajankohtaista==
<!-- nostoja -->
* Wikiin on muiden artikkeleiden tueksi lisätty '''[[Perusluokan palsta 2015-19]]''' –kokonaisuus, joka sisältää 22 verrattain helppotajuista toimitettua artikkelia yleisestä radiotekniikasta, antenneista ja syöttöjohdoista, radioamatööriaseman laitteista, sekä liikennöinnistä. Paketti on hyvää luettavaa etenkin uusille radioamatööreille ja sellaisiksi haluaville.


* [https://www.mediawiki.org/wiki/Special:MyLanguage/Manual:Configuration_settings Asetusten teko-ohjeita]
==Mitä voin tehdä?==
* [https://www.mediawiki.org/wiki/Special:MyLanguage/Manual:FAQ MediaWikin FAQ]
* Lisää perustietoa (K-/T1-moduulien asiat) wikiin; wikin halutaan tukevan oppimista ja radioamatööritutkintoon opiskelua. Luokittele sivut luokkaan [[:Luokka:Perusteet]].
* [https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/mediawiki-announce Sähköpostilista, jolla tiedotetaan MediaWikin uusista versioista]
* Lisää ja täydennä tietoa lempiaiheistasi.
* [https://www.mediawiki.org/wiki/Special:MyLanguage/Localisation#Translation_resources Käännä MediaWikiä kielellesi]
* Huomiota kaipaavia sivuja on luokissa [[:Luokka:Tarkastettavat sivut|Tarkastettaviksi pyydetyt]] sivut, [[:Luokka:Tyngät|tynkäartikkelit]] ja [[:Luokka:Täydennettävät|täydennettäviksi pyydetyt]] sivut.
* [https://www.mediawiki.org/wiki/Special:MyLanguage/Manual:Combating_spam Katso, kuinka torjua spämmiä wikissäsi]
* Luokittele sivuja: Hahmotelma wikin tärkeimmistä luokista: [[SRAL wiki:Luokat]].


=== Asetukset ===
'''Muokkausohjeita''' ja Radioamatööriwikin muokkauskäytäntöjä on sivulla [[SRAL wiki:Muokkaajille]]. Muokkauksia ja ominaisuuksia voi vapaasti kokeilla [[Hiekkalaatikko|hiekkalaatikolla]].
* Jos sinulla on wikiin sopivaa materiaalia mutta et osaa tai halua itse lisätä sitä, lähetä sähköpostia Verkkosivutoimikunnalle.
* Jos haluat tulla mukaan ylläpitämään wikin sisältöä ja miettimään wikin tulevaisuuden suuntaviivoja, ota niin ikään yhteyttä Verkkosivutoimikuntaan.


Tarkista, että alla olevat taivutusmuodot ovat oikein. Jos eivät, tee tarvittavat muutokset tiedostoon LocalSettings.php seuraavasti:
===[https://www.sral.fi/palvelut/radioamatooriwiki/ Hanki tunnukset] tai anna palautetta===
$wgGrammarForms['fi']['genitive']['SRAL wiki'] = '...';
Wikiin voi tehdä muutoksia tällä hetkellä vain käyttäjätunnuksella. '''Pyydä tunnukset''' Verkkosivutoimikunnalta [https://www.sral.fi/palvelut/radioamatooriwiki/ lomakkeella].
$wgGrammarForms['fi']['partitive']['SRAL wiki'] = '...';
 
$wgGrammarForms['fi']['elative']['SRAL wiki'] = '...';
Palautetta ja wikin sisältöön tai käytäntöihin liittyviä kysymyksiä voi lähettää niin ikään Verkkosivutoimikunnalle [https://www.sral.fi/verkkosivupalaute/ palautelomakkeella].
$wgGrammarForms['fi']['inessive']['SRAL wiki'] = '...';
 
$wgGrammarForms['fi']['illative']['SRAL wiki'] = '...';
==Radioamatööriwikiin liittyvät käytännöt==
Taivutusmuodot: SRAL wikin (yön) – SRAL wikiä (yötä) – SRAL wikistä (yöstä) – SRAL wikissä (yössä) – SRAL wikiin (yöhön).
Radioamatööriwikin tavoite on olla suomalaisen radioamatööritiedon keskus. Tarkoitus on siis dokumentoida ja pitää ajan tasalla radioamatööriharrastukseen liittyvää yleistä tietoa mahdollisimman helposti käytettäväksi kaikkien kiinnostuneiden tahojen käyttöön.
 
'''[[SRAL wiki:Tietoja]]'''-sivulta löytyvät Radioamatööriwikin käyttöehdot, joissa kuvataan tarkemmin mm. mikä Radioamatööriwiki on, mihin käyttöön wiki on tarkoitettu ja millainen käyttäytyminen wikissä on hyväksyttävää. Käyttöehdot on kirjoitettu helposti luettavaan muotoon, joten ne kannattaa ainakin silmäillä läpi, sillä '''hyväksyt käyttöehdot käyttämällä Radioamatööriwikiä'''. Samalta sivulta löytyy myös muita tärkeitä huomautuksia ja vastaus siihen, kuinka Radioamatööriwiki eroaa [https://fi.wikipedia.org/ Wikipediasta].
 
Perehdy myös seuraaviin sivuihin erityisesti, jos olet uusi Radioamatööriwikin käyttäjä:
 
*[[SRAL wiki:Vastuuvapaus]]-sivulla huomautetaan mm., että '''Radioamatööriwikin sisällön käyttö on omalla vastuulla''', ja kaiken sisällön luo jokainen käyttäjä omalla vastuullaan harkintansa mukaisesti.
*[[SRAL wiki:Tekijänoikeudet]] kuvaa Radioamatööriwikin sisällön tekijänoikeuskäytännön. Radioamatööriwikin sisältö on julkaistu '''[https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.fi CC-BY 4.0]'''-lisenssillä, jos ei erikseen toisin ole mainittu.
*[[SRAL wiki:Tietosuojakäytäntö]] kertoo, kuinka Radioamatööriwiki käsittelee käyttäjiin liittyviä tietoja.
 
==Yhteystiedot==
Radioamatööriwikistä vastaavan SRAL:n [https://www.sral.fi/sral/toimikunnat-ja-tiimit/ Verkkosivutoimikunnan] wiki-ylläpidon tavoittaa sähköpostilla <tt>wikiadmin (lisää-at-merkki-tähän) sral.fi</tt> sekä [https://www.sral.fi/verkkosivupalaute/ palautelomakkeella].
__NOTOC__

Nykyinen versio 12. huhtikuuta 2022 kello 08.42

Tervetuloa SRAL:n Radioamatööriwikiin, kaikille avoimeen radioamatööriharrastusta koskevaa tietoa keräävään wikipalveluun!

Yleissilmäyksen Radioamatööriwikin sisältöön saa esimerkiksi selaamalla kaikkia sivuja tai kaikkia luokkia, haku toimii Wikipedian tyyliin sivun oikeasta ylälaidasta tai hakusivulta.

Ajankohtaista

  • Wikiin on muiden artikkeleiden tueksi lisätty Perusluokan palsta 2015-19 –kokonaisuus, joka sisältää 22 verrattain helppotajuista toimitettua artikkelia yleisestä radiotekniikasta, antenneista ja syöttöjohdoista, radioamatööriaseman laitteista, sekä liikennöinnistä. Paketti on hyvää luettavaa etenkin uusille radioamatööreille ja sellaisiksi haluaville.

Mitä voin tehdä?

Muokkausohjeita ja Radioamatööriwikin muokkauskäytäntöjä on sivulla SRAL wiki:Muokkaajille. Muokkauksia ja ominaisuuksia voi vapaasti kokeilla hiekkalaatikolla.

  • Jos sinulla on wikiin sopivaa materiaalia mutta et osaa tai halua itse lisätä sitä, lähetä sähköpostia Verkkosivutoimikunnalle.
  • Jos haluat tulla mukaan ylläpitämään wikin sisältöä ja miettimään wikin tulevaisuuden suuntaviivoja, ota niin ikään yhteyttä Verkkosivutoimikuntaan.

Hanki tunnukset tai anna palautetta

Wikiin voi tehdä muutoksia tällä hetkellä vain käyttäjätunnuksella. Pyydä tunnukset Verkkosivutoimikunnalta lomakkeella.

Palautetta ja wikin sisältöön tai käytäntöihin liittyviä kysymyksiä voi lähettää niin ikään Verkkosivutoimikunnalle palautelomakkeella.

Radioamatööriwikiin liittyvät käytännöt

Radioamatööriwikin tavoite on olla suomalaisen radioamatööritiedon keskus. Tarkoitus on siis dokumentoida ja pitää ajan tasalla radioamatööriharrastukseen liittyvää yleistä tietoa mahdollisimman helposti käytettäväksi kaikkien kiinnostuneiden tahojen käyttöön.

SRAL wiki:Tietoja-sivulta löytyvät Radioamatööriwikin käyttöehdot, joissa kuvataan tarkemmin mm. mikä Radioamatööriwiki on, mihin käyttöön wiki on tarkoitettu ja millainen käyttäytyminen wikissä on hyväksyttävää. Käyttöehdot on kirjoitettu helposti luettavaan muotoon, joten ne kannattaa ainakin silmäillä läpi, sillä hyväksyt käyttöehdot käyttämällä Radioamatööriwikiä. Samalta sivulta löytyy myös muita tärkeitä huomautuksia ja vastaus siihen, kuinka Radioamatööriwiki eroaa Wikipediasta.

Perehdy myös seuraaviin sivuihin erityisesti, jos olet uusi Radioamatööriwikin käyttäjä:

  • SRAL wiki:Vastuuvapaus-sivulla huomautetaan mm., että Radioamatööriwikin sisällön käyttö on omalla vastuulla, ja kaiken sisällön luo jokainen käyttäjä omalla vastuullaan harkintansa mukaisesti.
  • SRAL wiki:Tekijänoikeudet kuvaa Radioamatööriwikin sisällön tekijänoikeuskäytännön. Radioamatööriwikin sisältö on julkaistu CC-BY 4.0-lisenssillä, jos ei erikseen toisin ole mainittu.
  • SRAL wiki:Tietosuojakäytäntö kertoo, kuinka Radioamatööriwiki käsittelee käyttäjiin liittyviä tietoja.

Yhteystiedot

Radioamatööriwikistä vastaavan SRAL:n Verkkosivutoimikunnan wiki-ylläpidon tavoittaa sähköpostilla wikiadmin (lisää-at-merkki-tähän) sral.fi sekä palautelomakkeella.