Automaattiavain

Radioamatööriwikistä
Versio hetkellä 13. helmikuuta 2022 kello 22.48 – tehnyt Oh6va (keskustelu | muokkaukset) (siivous)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Automaattiavain on sähkötysavain, jossa merkit muodostetaan etusormella ja peukalolla. Avain koostuu avainnusosasta (myös manipulaattori) sekä el-bugista. Automaattiavaimella päästään vaivattomasti yli sadan merkin minuuttivauhtiin, joka on ns. pumppuavaimella hyvin hankalaa. Jotkut pystyvät antamaan jopa 250 merkkiä minuutissa ja ylikin.

Avainnusosa

Yleisesti käytössä oleva 2-vartinen Bencher BY-1 -avainnusosa.

Avainnusosa voi olla joko yksi- tai kaksivartinen, jossa varsi tai varret liikkuvat sivusuunnassa siten, että etusormella painetaan toiselta puolelta ja peukalolla toiselta. Etusormella painaessa tulee viivoja niin kauan kun vartta pidetään painettuna ja peukalolla painaessa vastaavasti pisteitä tai päinvastoin eli peukalolla tulee viivoja ja etusormella pisteitä. Merkit muodostetaan siis vuorottelemalla sopivasti etusormella ja peukalolla. Kaksivartisella voidaan toteuttaa myös ns. iambic-avainnus, joka tarkoittaa sitä, että molempien varsien painettuna ollessa antaa avain vuorotellen pistettä ja viivaa. Tämä nopeuttaa ja helpottaa antoa.

El-bugi

El-bugi (myös elbugi, sanoista electronic bug) sisältää elektroniikan, joka kytkee lähetintä päälle ja pois avainnusosan kytkinten painallusten mukaisesti säädettävällä nopeudella. Useimmissa nykyisissä radioissa on el-bugi sisäänrakennettuna. On olemassa myös muistipaikoilla varustettuja el-bugeja, joita sanotaan myös muistibugeiksi. Niissä on usein 4-6 muistia, joihin voi ohjelmoida sanomia tai muita usein käytettyjä merkkiryhmiä, kuten esimerkiksi oman asematunnuksen. Siten on työskennellessä helppo antaa oma tunnus yhdellä napinpainalluksella. Tietokoneet ovat nykyään enimmäkseen syrjäyttäneet muistibugit.