APRS esittely

Radioamatööriwikistä
Versio hetkellä 14. helmikuuta 2008 kello 09.39 – tehnyt >Oh2mqk (→‎Välitinaseman tekeminen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mitä on APRS ?

APRS tulee englanninkielisistä sanoista: Automatic Position Reporting System, ja sitä käytetään luonteeltaan taktiseen ( eli "tilannekuva juuri nyt" ) käyttöön. APRS:n kehitti Bob Bruninga, WB4APR 1980 luvulla. Käytettynä pohjana on pakettiradio ja erityisesti sen ns. AX.25 protokolla AFSK modulaatiolla. Bruninga sanoo, että APRS on muutakin kuin paikkatietojen jakelua, mutta se "muu" eli pikaviestintä ei ole ihan triviaalia isommilla etäisyyksillä vaatien apua APRS-internet yhdyskäytäviltä.

APRS:llä voidaan tehdä monenlaisia asioita, kuten:

  • Paikkatietoa liikkuvista asemista (yleensä autot, veneet)
  • Paikkatietoa liikkumattomista paikoista, erilaisia "points of interest"
  • Telemetriaa, eli mittaustietoa kiinnostavista asioista, kuten sääasemista
  • Yhden tekstirivin yleisbulletiineja ja henkilöltä toiselle kulkevia viestejä (vrt. matkapuhelinverkkojen SMS)

Siinä missä pakettiradion käyttö amatöörien välisessä suorassa viestinnässä on menettänyt merkitystään, halpojen GPS-paikantimien yleistyminen on luonut potentiaalia lähettää amatöörin liikkumisesta lyhyitä datasanomia radiolla ns. APRS-kanavalla. (Suomessa ja suurimmassa osassa Eurooppaa 144.800 MHz NBFM.)

Käytännössä helpointa on suunnata web selainohjelma osoitteeseen: http://aprs.fi/

Varsinaiseen APRS-toimintaan radioiden kanssa pääsee helpoimmin, kun löytää jonkin kapeakaista FM vastaanottimen jonka voi virittää taajuudelle 144.800 MHz ja kytkee sen nurkassa tomuttuneen vanhan pakettiradiomodeemin kuuntelemaan mitä datapaketteja kuuluu (AFSK 1200 baud). Seuraavaksi laittaa tietokoneeseensa jonkin lukuisista ohjelmista joilla voi katsella kuultuja APRS sanomia ja kuvata niitä karttapohjalla.

Vielä paremmin on tilanne, jos kykenee asentamaan johonkin jatkuvasti päällä olevaan internettiin kiinteästi kytkettyyn tietokoneeseen ohjelman joka toimii yksisuuntaisena yhdyskäytävänä ja välittää kaikki radiolta kuullut paketit internettiin. Kaksisuuntaisten yhdyskäytävien rakentamisessa pitää olla huomattavan varovainen.

Liikkuvan aseman tekeminen

Liikkuvalla APRS asemalla tulisi olla jonkinlainen navigointilaite joka kertoo aseman ajantasaiset koordinaatit jollakin tarkkuudella. Tällainen GPS kytkettynä sarjalinjalla sopivaan ns. Tracker laitteeseen ja radioon mahdollistaa hetkittäisten sijaintikoordinaattien lähetyksen radioverkkoon ja sieltä edelleen kaiken nielevään internetin päällä palvelevaan APRS-IS runkoverkkoon, josta tiedot kulkeutuu mm. http://aprs.fi/ webiin.

Tracker laitteita ovat mm.:

  • Hamdr - MDR150 softamodifikaatio radioamatöörikäyttöön
  • Kenwood radio _____
  • TinyTracker sarja
  • OpenTracker sarja

Kahdessa ensimmäisessä on radio mukana, TT ja OT ovat yksinäisiä värkkejä jotka tarvitsevat GPS:n ja ulkoisen radion

Oleellista ovat seuraavat asetukset, detaljit hieman vaihtelevat:

  • Sanoman lähettäjän AX.25 osoite
  • Sanoman vastaanottajan AX.25 osoite on yleensä "APRS" tai joskus jotain muuta joka kertoo ohjelmiston
  • Sanoman välityspolkutiedoiksi mieluiten: WIDE1-1,WIDE2-1
  • Käynnistetään ns. "Smart Beaconing" if available

Välitinaseman tekeminen

Välitinasemalla tässä tarkoitetaan ns. Digipeateria, joka toistaa radiolta kuulemansa paketin samalle taajuudelle uudestaan.

Tyypilliset APRS "päätelaitteet" ovat melko pienitehoisia lähettimiä ja ennenkaikkea niiden antennit sijaitsevat hyvin alhaalla ja siten ovat varsin maastopeitteisiä. Jotta niiden signaali kuuluisi laajemmalle alueelle, tarvitaan välitinasemia, ns. Digipeatereita jotka sijaitsevat korkealla olevissa mastoissa, kuulevat signaaleja laajalti ja joilla on hieman enemmän lähetystehoakin.

Harvoin käytetyllä seudulla ei tarvita kovin tiheää digipiitteriverkkoa, jos ne vain ovat kyllin korkealla, ruuhkaisilla seuduilla vastaanottimia pitää olla tiheässä ja aluetta palveleva relelähetin tarvitaan jossakin keskeisellä paikalla, mutta ei välttämättä yhtä korkealla kuin vastaanottimet!

Yhdellä antennilla yhdessä paikassa toimiva välitin on toki parempi kuin ei yhtään, mutta niiden sijoittelua pitää harkita huolellisesti niin ettei ruuhkaisen alueen liikenne kuulu kauas ympäristöönsä häiriten ruuhkattomampia seutuja.

Yhdyskäytäväaseman tekeminen

Yksisuuntainen yhdyskäytävä radioverkosta APRS-IS serverille.